McIntosh (poznata i kao McIntosh Red) je jedna od najpoznatijih sorti jabuka, poreklom iz Kanade. Sa svojim prepoznatljivim crveno-zelenim izgledom, mekano belim mesom i blago kiselkastim ukusom, ova jabuka je omiljena širom sveta. Njeno meso je sočno i brzo omekša nakon branja, što je čini idealnom za upotrebu u različitim jelima i dezertima.
Ova jabuka se bere krajem septembra i smatra se „svestranom“ jabukom jer je podjednako dobra za jelo u sirovom stanju, kao i za kuvanje. Zbog svoje teksture, McIntosh jabuke se kuvaju brže od većine drugih sorti, pa su odličan izbor za pripremu pita, džemova, kompota i sokova. Iako je meso jabuke mekano i lako se gnječi, njen osvežavajući ukus ostaje jedan od glavnih razloga njene popularnosti.
McIntosh jabuka najbolje uspeva u hladnijim klimatskim uslovima, gde noći mogu biti hladne, a dani vedri. Ako su noći previše tople ili sunčani periodi prekratki, plodovi mogu izgubiti boju i postati previše mekani. Zbog toga je ova sorta najpogodnija za uzgoj u regionima sa hladnijim jesenima.
U voćnjacima je poznata po svojoj izdržljivosti na hladnoću, ali je osetljiva na česte bolesti poput čađave krastavosti jabuka, što zahteva pažljivo održavanje. Iako je njena popularnost opala u poslednjim decenijama zbog konkurencije novih sorti, McIntosh i dalje zauzima važno mesto na tržištu jabuka, posebno u severnoj Americi i istočnoj Evropi.
McIntosh linija računara kompanije Apple dobila je ime po istoimenoj jabuci, koju je Jef Raskin, zaposleni u Apple-u, izabrao jer je bio ljubitelj ove sorte. Želeo je da računaru da ime koje će biti jednostavno i prepoznatljivo, ali je kako bi izbegao pravne probleme sa proizvođačem audio opreme McIntosh Laboratory, namerno promenio pravopis u „Macintosh“. Uprkos početnim pravnim preprekama, Apple je na kraju uspeo da licencira ime 1983. godine i otkupi prava 1986. godine.